Čas ubíhá a čím dál tím více lidí je nespokojeno s funkčností a algoritmy Twitteru. Po koupi Twitteru Elonem Muskem se z Twitteru stalo spíše prostředí, kde hloupější názor má větší prostor než rozumná diskuze podpořena fakty. Do toho Musk uvolnil cestu ruským trollům, takže pod příspěvkem každého známějšího účtu máte možnost vidět několik desítek komentářů ve formě ruské propagandy a blití lidí, jejichž kolegové mají na rukou krev. Muskovi to zřejmě vyhovuje, protože moderování nefunguje a nahlašování těchto účtů končí neúspěchem.

Odpovědí na tento problém je vícero. To, kterou si každý zvolí, záleží pouze na jeho osobním úsudku a jeho zvycích. V současné době se můžete přesunout na Bluesky, Threads (zvládnete-li operace s VPN), či můžete jít cestou přesunutí svého virtuálního života na Mastodon.

Mastodon je decentralizovaná a open-source sociální síť bez algoritmů.

Decentralizovaná? Neexistuje žádný centrální server této sítě, takže nikdo nemůže ze dne na den celou síť vypnout či změnit její chování (třeba, kdyby se jí někdo rozhodl koupit, že). Namísto toho existují oddělené servery, které jsou mezi sebou vzájemně propojeny. Každý server může mít svá vlastní pravidla pro moderování, své vlastní moderátory, své vlastní uživatele, své vlastní zaměření či obsah. Každý má možnost si vytvořit svou vlastní instanci, takže pokud nebudete spokojeni, můžete si vytvořit svůj vlastní prostor, kde budete prezentovat své myšlenky.

Open-source? Zdrojový kód Mastodonu je veřejně dostupný. Není tak zahalen tajemstvím, a každý technicky zdatný uživatel si tak může prohlédnout, jak vlastně Mastodon funguje. To třeba u Twitteru možné není.

Bez algoritmů? Na Mastodonu neexistuje žádný algoritmus, který by vám doporučoval nebo řadil příspěvky na vaší časové ose. Sami se tak svobodně můžete rozhodnout, koho chcete a nechcete sledovat. Mastodon se chová tak, jak si ho nastavíte. Už žádné obtěžující příspěvky od uživatelů, které nesledujete!

Kam se registrovat?

Díky tomu, že je Mastodon decentralizovanou sociální sítí, můžete se svobodně rozhodnout, kam se registrujete. Za dobu existence této sociální sítě vzniklo nepřeberné množství serverů s různým obsahem, pravidly, uživateli, umístěním, specializací. Nemusíte se bát, že byste registrací na jednom serveru přišli o kontakt s uživateli na serveru druhém. Servery Mastodonu jsou vzájemně propojeny, takže můžete sledovat kohokoliv odkudkoliv.

Z českých serverů doporučuji nově vzniklý server Mamutovo.cz Proč Mamutovo?

  • Mamutovo vám nabídne prostor pro vaše myšlenky, nápady či radosti.
  • Mamutovo bude vždy aktuální.
  • Mamutovo vám nabídne (rozdílně od jiných instancí) překlad příspěvků pomocí služby DeepL.
  • Fulltextové vyhledávání! Vyhledejte si příspěvky na základě slov a ne pouze hashtagů!
  • Mamutovo řádně moderují lidští a rozumní moderátoři. Na základě pravidel vycházejících z Netikety a zákonů ČR se tak budete moct cítit bezpečně. Už žádná ruská propaganda nebo obhajoba válečných zločinů!

Vstupte a neváhejte! 🙂

Na mých stránkách rovněž naleznete příručku a návody, jak se na nové sociální síti orientovat. Rovněž tam naleznete návod na migraci stávajícího účtu na nový server.